6.1: Aanpassingen in reanimatie bij Covid-19

Slachtoffers van een circulatiestilstand kunnen weer worden gereanimeerd volgens de normale richtlijnen, inclusief beademen. Dit is het advies vanaf 25-09-2021

Uiteraard is coronavirus niet opeens uit onze samenleving verdwenen. Blijf als hulpverlener dus uw gezonde verstand gebruiken. U kunt als burgerhulpverlener er altijd voor kiezen om in een specifieke situatie bijvoorbeeld niet te beademen, of juist wel te beademen. Denk daarbij aan uw eigen gezondheid, die van het slachtoffer en die van omstanders en andere hulpverleners. u00a0

Aanpassingen in reanimatie bij Covid-19

  • Beoordeel de ademhaling door alleen naar de borstkas te kijken. Open de luchtweg NIET en kom NIET bij het hoofd van het slachtoffer om te voelen en te luisteren.
  • Is de ademhaling niet normaal en ga je reanimeren, dek dan de mond en neus van het slachtoffer af met een stoffen doek, kledingstuk of mondmasker zonder het hoofd te bewegen.
  • Start met ononderbroken borstcompressies, geef GEEN mond-op-mond/masker beademing.
  • Gebruik de AED zodra deze er is.
  • Hervat daarna continu borstcompressies zonder beademingen. Als de hulpverlener een doek of bijvoorbeeld een kledingstuk van zichzelf over het slachtoffer heeft gelegd, dan is het advies de doek of het kledingstuk te wassen met een normaal kledingwasmiddel alvorens het weer te gebruiken.

Beademen is een belangrijk onderdeel van de reanimatie. Voor hulpverleners geldt, zoals dit ook gold voor de coronacrisis, dat zij ervoor kunnen kiezen geen beademingen te geven als ze dat niet willen of kunnen. Deze keuze geldt uiteraard ook andersom. Hulpverleners kunnen ervoor kiezen wel te beademen als het advies is dit niet te doen. Hulpverleners dienen elkaars keuze in deze te respecteren.

×

Winkelwagen